Skip to content Skip to footer

Verwacht wordt dat ieder kantoor groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Naar schatting moeten bij meer dan helft van de kantoren in Nederland maatregelen genomen worden om aan deze aanstaande verplichting te voldoen. De definitieve wetgeving wordt nu voorbereid. Dat geldt ook voor de uitvoering van de regels, de naleving en de handhaving daarvan.

Energielabel C of hoger
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen groter dan 100m² in Nederland een energielabel C of hoger hebben. Meer dan de helft van de kantoorgebouwen voldoet hier nog niet aan. Dit houdt in dat er miljoen vierkante meter kantooroppervlakte een energielabel lager dan C heeft. De gebouwen die een lager energielabel hebben, zijn vaak panden die vóór 1990 zijn gebouwd. 

Wanneer een kantoor in 2023 nog steeds geen energielabel C of hoger heeft, dan mag het gebouw niet meer gebruikt worden. Vaak zijn de burgemeester en wethouders hier verantwoordelijk voor toezicht.

De reden waarom alle kantoorgebouwen energiezuiniger moeten word is, omdat de rijksoverheid in 2050 een energie neutrale gebouwde omgeving willen hebben. En de stap om alle kantoorpanden te verplichten om energielabel C of hoger te hebben, zal een stap zijn richting deze doelstelling.

Enkele uitzonderingen

  • Een kantoorruimte met een nevenfunctie van andere gebruiksfunctie.
  • Monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden.


Wees alert
Veel eigenaren en huurders moeten nog wakker worden. Vaak zijn ze er nog helemaal niet mee bezig en moet er nog veel gebeuren. Er zijn namelijk duizenden gebouwen die verduurzaamd moeten worden. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld dubbel glas of led-verlichting moeten hebben.

De investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten
Gelukkig hebben de eigenaren nog wat tijd om het kantoor energiezuiniger te maken. Het is een behoorlijke investering, maar de investering betaalt zich weer terug door besparing op energiekosten. Wanneer uw kantoor energielabel D, E of F heeft, kunt u het gebouw makkelijk verduurzamen zonder bouwkundige ingrepen. Een aanpassing aan de verlichting zal al voldoende zijn. Maar wanneer je aan energielabel G zit, moeten er maatregelen genomen worden als glas- of dakisolatie.

Uw kantoor energiezuinig maken door toepassen van LED verlichting?
Wij van Wantix LED helpen u om uw kantoor energiezuiniger te maken door middel van led-verlichting. Wij voorzien u van de beste adviezen en brengen in kaart wat u gaat besparen. Ook kunnen wij u helpen bij het kiezen van de juiste kleur licht en het geschikte aantal lumen (lichtopbrengst) wat benodigd is voor uw ruimte. Wij voorzien u niet alleen van advies, maar wij kunnen ook het installatietraject van begin tot eind uit handen nemen. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

× [wpf-filters id=1]